20. jaan 2016

Konkursid! Osalema! JAANUAR


Kutsume taas koolinoori ja nende õpetajaid panema end proovile Euroopa Inimesegeneetika Ühingu korraldataval geneetika-alasel esseekonkursil.  Tegemist on põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele (vanuses 14-19 aastat) suunatud võistlusega, kus etteantud teemale vastates on võimalik võita kopsakaid  preemiaid nii õpilasele kui teda juhendavale juhendajale. Ühest klassist on lubatud esitada kuni kolm esseed, pikkusega  ca 750 sõna. Töid oodatakse inglisekeelsena, kuid lubatud on ka emakeeles kirjutatud töö tõlkimine õpetaja kaasabil. Ja siinkohal tulevad nüüd appi Tartu Ülikooli teadlased. 

Nimelt, innustamaks rohkem õpilasi võistluses kaasa lööma, oleme kuulutanud tänavu välja Eesti sisese eelvooru, mille käigus saab oma töö esitada eesti keeles.  TÜ Eesti Geenivaramu ja TÜ Molekulaar- ja Rakubioloogiainstituudi teadurid valivad esitatud tööde seast  välja kolm parimat tööd, mida konkursile esitada ning ollakse abiks ka edasisel tõlkimisel inglise keelde.

Töö esitamiseks veebilehel www.dnaday.eu on aega 31. märtsini, töö esitamiseks eestikeelsena ja eelhindamiseks tuleks essee saata e-kirja teel hiljemalt 15. märtsiks 2016  aadressile: geenivaramu@ut.ee

Täielik info konkursi tingimuste kohta ning töö elektrooniliselt esitamise vorm on leitav internetilehelt:  www.dnaday.eu

Essee tuleb kirjutada etteantud teemal, valida on kahe variandi vahel:

1. Choose a genetic test that is currently available for a condition or disease that does not cause symptoms until adulthood (i.e., an adult-onset condition such as hereditary breast cancer). Describe how the test works and how certain the test results are.
Then, either defend or refute the recommendation below from ESHG on  "Genetic testing in asymptomatic minors”:  "Presymptomatic and predictive genetic testing of minors for conditions with adult-onset is acceptable only if preventive actions (e.g. preventive surgery or early detection aimed at therapeutic interventions) can be initiated before adulthood. Otherwise pre symptomatic and predictive genetic testing in minors for adult-onset disorders should be deferred until the person has the maturity and competence to understand the nature of the decision and its implications."


Valige üks (maailmaturul) saadaolev geneetiline test, mida kasutatakse seisundi või haiguse puhul, mis ei põhjusta nähtavaid sümptomeid enne täiskasvanuiga (näiteks pärilik rinnavähk). Kirjeldage, kuidas see test töötab ning kui kindlad on selle testi tulemused.
Seejärel kaitske või lükake ümber Euroopa Inimesegeneetika Ühingu soovitus(ed) teemal “Geneetiline testimine sümptomiteta alaealistel”:
“Täiskasvanueas avalduvate (haigus-) seisundite presümptomaatiline ja ennustav geneetiline testimine alaealistel on vastuvõetav vaid juhul, kui ennetavaid meetmeid (nt ennetavate operatsioonide või varajasele avastamisele suunatud ravivõtete kasutamine) on võimalik rakendada enne täiskasvanuikka jõudmist. Alternatiivina tuleks täiskasvanueas avalduvate haiguste presümptomaatiline ja ennustav geneetiline testimine alaealiste puhul edasi lükata seni, kuni inimene on piisavalt küps pädevalt otsustamaks ja ka mõistmaks oma otsuse tagajärgi."

2. Genomics is one of the main technologies that will facilitate personalized (or precision) medicine. In order to maximize the potential for personalized medicine, many people now advocate a big data approach. The future they see is that data from individuals held in  electronic medical records, may be coupled with other information from wearable sensors as well as their biological samples held in DNA biobanks.  Do you agree that the collection of biological samples from entire populations in large biobank facilities is a good idea to better understand the link between genomic markers and correct prevention/curative treatment? Is this the future of personalized medicine or do you see arguments not to share private information so widely?
Genoomika on üks peamisi tehnoloogiaid personaliseeritud (või täppis-) meditsiini laiaulatuslikku kasutamisse jõudmiseks. Personaliseeritud meditsiini võimaluste maksimaalseks rakendamiseks on palju räägitud Big Data lähenemisstrateegiast, mis näeb ette inimeste elektrooniliste terviseandmete linkimist näiteks  kaasaskantavate nutiseadmete sensoritelt saadud infoga, samuti ka DNA biopankades hoitavate bioloogiliste proovide andmekogudega. Kas olete nõus, et biopankades hoitavad populatsioonipõhised andmekogud on väga väärtuslikud mõistmaks paremini seoseid genoomsete markerite ning haiguste ennetamise ja õige ravi vahel? Kas selline ongi personaalse meditsiini tulevik või näete te vastuargumente teemal miks ei peaks oma personaalseid andmeid siiski nii laialdaselt jagama?

Võitjad kuulutatakse välja rahvusvahelisel DNA-päeval, 25. aprillil. Auhinnad on järgmised:
  • 1. koht 300.- EUR, lisaks €1000.- juhendajale, klassiruumi sisustuse täiendamiseks  või mõne uue teadusprojekti organiseerimiseks
  • 2. koht 200.- EUR, lisaks €800.-  juhendajale, klassiruumi sisustuse täiendamiseks  või mõne uue teadusprojekti organiseerimiseks
  • 3. koht 100.- EUR, lisaks €500.-  juhendajale, klassiruumi sisustuse täiendamiseks  või mõne uue teadusprojekti organiseerimiseks
Lisaküsimuste tekkimisel võite julgesti pöörduda ka Eesti Geenivaramu poole (kontaktid allpool).
Parimate tervitustega,

Annely Allik | Teabejuht | Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu
tel. +372 737 4037 | gsm: +372 50 299 70| Riia 23b, Tartu 51010 | annely.allik@ut.ee | www.geenivaramu.ee  | www.facebook.com/geenivaramu
Geenidoonor ulatab käe tulevikku!

TEADUSTÖÖDE RIIKLIK KONKURSS

Kutsume teie kooli õpilasi esitama oma uurimistööd 2016. aasta õpilaste teadustööde riiklikule konkursile! Konkursitööde esitamise tähtaeg on 1. märtsil 2016.
Konkursi lõppvoor, kuhu kutsutakse kuni 100 parima töö autorid oma töid stendiettekannetena esitlema ja konkursi auhindade kätteandmine toimuvad Õpilaste teadusfestivalil 27.-28. aprillil 2016. a Tallinnas Kultuurikatlas.
Preemiasaajad kuulutatakse välja festivali teisel päeval 28. aprillil.

Auhinnad
Konkursile saabunud töid hinnatakse eraldi põhikooli ja gümnaasiumi astmes. Võitjate vahel läheb jagamisele preemiafond 11 400 eurot. Rahalised auhinnad on ka esimese preemia pälvinud tööde juhendajatele.
Auhinnasaajate seast valitakse välja Eesti esindajad Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursile ning rahvusvahelisele teaduskonkursile Intel ISEF Ameerika Ühendriikides. Lisaks ka osalemine noorte teadusnädalal Londonis, noorte teaduslaagris Šveitsi alpides ja Šveitsi talendifoorumil.
2016. a konkursi eriauhindasid annavad välja paljud asutused ja ettevõtted - näiteks energeetika valdkonna parima töö autorit ja juhendajat premeerib Eesti Energia. Auhindasid jagavad veel Teaduskeskus AHHAA, Energia Avastuskeskus, Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Loodusmuuseum ja paljud teised.

Rohkem teavet konkursi ja osalemistingimuste kohta saab Eesti Teadusagentuuri veebilehelt:
Konkursitööde esitamise keskkond on avatud aadressil: www.etag.ee/konkursid

Millistest konkurssidest saab veel osa võtta?
Oma uurimistöid saavad sama veebikeskkonna www.etag.ee/konkursid kaudu esitada ka need õpilased, kes võtavad osa Tartu Keskkonnahariduse Keskuse keskkonna-alaste uurimistööde konkursist (tööde esitamine kuni 20. veebruarini 2016), lisainfo:  http://www.tartuloodusmaja.ee/ET/uldinfo/uudised/uurimistoode-konkurss/

Konkursil näeme!
Kaili Kaseorg-Cremona
konkursi koordinaator
Eesti Teadusagentuur
tel 5805 0869




Üleeuroopaline joonistusvõistlus, Euroopa Komisjoni korraldatava võistluse ‘Give me 5!’ eesmärk on võidelda romade diskrimineerimise ja neid puudutavate negatiivsete stereotüüpidega.
See võib olla teie kooli jaoks suurepärane võimalus roma ja muudest rahvustest lapsed üheskoos joonistamise eesmärgil kokku tuua. Teineteise tundmaõppimine ja asjade üheskoos tegemine aitab hajutada negatiivseid stereotüüpe ja ületada barjääre.
Võistlusel Give me 5! saavad osaleda 7- kuni 10-aastased koolilapsed kõigis ELi riikides. Euroopa Komisjon kutsub roma ja teistest rahvustest lapsi üles koos tegutsema ja avastama, et nad on „kõik üheskoos – roma ja muudest rahvustest lapsed” ning joonistama teemal „viis neid ühendavat tegevust või omadust”.
Lapsed joonistavad õpetaja juhendamisel. Koos joonistamine ja sarnasuste üle arutamine aitab lastel mõista, et neil on rohkem ühist, kui arvata võiks.   
Laste joonistused on kogu Euroopale vaatamiseks üleval Euroopa Komisjoni veebisaidil! Väljavalitud tööd osalevad Euroopa Komisjoni veebisaidil toimuvas veebipõhises hindamises. Joonistusvõistluse auhindadeks on koolidele kuni 1000 euro väärtuses kinkekaarte raamatute ja kunstitarvete ostmiseks!
Võistlus on alanud ning võistlustööde esitamise tähtaeg on 16. veebruar 2016. Ärge viivitage – kutsuge oma kooli lapsed kokku joonistama ja mõtlema viie neid kõiki ühendava tegevuse või omaduse üle!
Lisateavet leiate koolide joonistusvõistluse Give me 5! veebisaidilt; sealt saate alla laadida kavõistluse reeglid, mis on saadaval kõigis ELi keeltes. Kui teil on küsimusi, saatke need aadressile giveme5@esn.eu.
Ootame teie joonistusi ja täidetud ankeete.
Palju edu!
Projekti Romade heaks koos romadega meeskond
---   ---   ---   ---   ---
Üleskutse!
Häirekeskus kutsub kõiki lasteaedu, koole ja noorteringe, aga ka peresid tegema 9.-14. veebruarini 2016. a oma õuele hädaabinumbri 112, et nii lastele kui ka nende vanematele meenutada, et Eestis ja Euroopas on üks hädaabinumber 112 kiirabi, päästjate ja politsei kutsumiseks.  Kui tõesti sellel ajal ei ole lund ning numbrit 112 ei saa teha lumest või lumele, siis on hea teha number õuemurule kas okstest, käbidest või mõnest muust käepärasest materjalist. 
Käesoleva aasta 112-päeval on Eestis peamine ja kõige olulisem fookusteema, millest palume ka 112 tegemise käigus rääkida: kas tead, et 112-lt saab kutsuda ka politseid nii Eestis kui ka kogu Euroopas.
Häirekeskus kutsub kõiki saatma lumest või lumele 112 tegemisest pilte e-postile lumest112@112.ee. Kindlasti palume e-posti lisada postiaadress.
Pildid pannakse üles internetti Häirekeskuse facebooki lehele aadressil www.facebook.com/hairekeskus
Piltide põhjal selgitavad Häirekeskuse päästekorraldajad välja:
  1. iga maakonna ja Tallinna linnaosade parima lumest või lumele 112 teinud lasteaia ja põhikooli;
  2. parima gümnaasiumi/noorteringi (ülevabariigiliselt);
  3. parima perekonna (ülevabariigiliselt).
Häirekeskus premeerib nende  gruppide parimaid. Neile lisanduvad veel eriauhinnad koostööpartneritelt.
Parimate nimed avaldame 15. veebruari kella 17-ks 2016. a Häirekeskuse facebooki lehelwww.facebook.com/hairekeskus. Auhinnad saadetakse kohale postiga.  

Lisainfo Euroopa 112 päeva kohta http://www.112.ee/

Edvi Freiberg
Häirekeskuse ekspert
Euroopa 112 päeva projektijuht
56214088
6287422

---   ---   ---   ---   ----

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi 25. juubeliaasta raames on pühendatud jaanuar nutiseadmete tervislikule kasutamisele ja võimalikele tehnilistele lahendustele meditsiinis.
Meil on hea meel välja kuulutada videokonkurss kooliõpilastele ja üliõpilastele teemal  „Nutikas olevik = tervislik tulevik?”Parimad videod saavad autasustatud!

Seeläbi suuname noori kaasa mõtlema nutiseadmete rolli üle nii oma kui ka ühiskonna tervise ja selle arengu seisukohast. Videotel ootame tõlgendusi sellest:
  • kuidas mõjutavad nutiseadmed tervist;
  • mida tehakse nutiseadmete kasutamisel tervise seisukohast valesti;
  • kuidas võiksid toimida meditsiiniäpid, telemeditsiin ja muud tehnilised lahendused meditsiinis.
Meditsiin ja tehnoloogia arenevad kiirelt ja käsikäes. Video kujul ootame just õpilaste ja tudengite nägemust sellest, kuhu see liikumine välja võib jõuda. Teeb see meie elu kergemaks või raskemaks, tervist paremaks või kehvemaks – see jääb igaühe enda otsustada ja teistel videolt järgi vaadata.

Täpsem info on kättesaadav juubeliaasta kodulehelt järgmise lingi alt: http://www.eays25.ee/nutitervise-kuu-ootab-voistlustoid/
Parimat,
Nutitervise kuu korraldusmeeskond


---   ---   ---   ---   ---

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus korraldab õpilaskonkursi „Maailmariik Eesti“, et õhutada noori arvuti abil loodud töödega välja pakkuma ideid, kuidas Eesti võiks maailmas veelgi paremini silma paista. Konkursi auhinnafond on üle 9000 euro, lisaks tunnustatakse eripreemiaga kooli, kust laekub kõige enam töid. Tähtaeg on 29. veebruar 2016!
Konkursile on oodatud 5-20aastased noored koos juhendajaga, osaleda saab nii individuaalselt kui ka kuni viieliikmeliste meeskondadena. Töid saab esitada kaheksas kategoorias, oodatud on digitaalsed õppematerjalid, videofilmid, animatsioonid jne. Muuhulgas annab see õpetajatele hea võimaluse lõimida konkursitöö ainetundidega ning seeläbi õpilasi motiveerida.
Konkursi finaal toimub Tallinnas Kultuurikatlas 23. aprillil 2016, kus finalistid esitlevad oma töid ning välja kuulutatakse võitjad. Konkursil tunnustatakse ka kooli, kust kõige enam konkursitöid laekub. Auhinnaks on uhke elusuuruses Meccano MeccaNoid G15 KS robot, mida saab programmeerida ning mis reageerib kõnele. 
Konkursitööde tähtaeg on 29. veebruar 2016! Lisainfo konkursil osalemise kohta: http://hitsa.ee/konkursid/konkursid-opilastele/digiloovtoode-voistlus.

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus
Akadeemia tee 21/1, Tallinn
info@hitsa.ee
www.hitsa.ee

---   ---   ---   ---   ---   

Juba 6. aastat järjest toimub kevadsemestril rahvusvaheline võistlus „Noored Euroopa metsades“, mis annab teadmisi Euroopa riikide looduse ja metsanduse kohta. Käsitletakse näiteks säästvat metsade majandamist, elurikkust, metsade kaitset, metsapoliitikat jm. Teemad kattuvad bioloogia, geograafia, majanduse, inglise keele, ajaloo jpt õppeainetega.

Osalema oodatakse õpilasi vanuses 13 kuni 19. Moodustada tuleb kolmeliikmelised võistkonnad ja kõigilt võistkonna liikmetelt eeldatakse inglise keele oskust.

Võistlus toimub Eestis kolmes osas, rahvusvaheline võistlus leiab aset septembris Lätis. Võistluse ajakava (täpsemalt igast osast kirja teises pooles):

0. Registreerimine kuni 31. jaanuarini (k.a.);
1. Eesti I voor kestab kuni 15. veebruarini (k.a.);
2. Eesti II voor veebis toimub 29. märtsil;
3. Eesti finaal 16. – 17. mail Luua Metsanduskoolis;
4. Euroopa finaal septembris Lätis. 

Kuidas osaleda?

1) Registreerida kolmeliikmeline võistkond http://www.metsaselts.ee/noored-euroopa-metsades-registreerimineveebilehel hiljemalt 31. jaanuaril. Lisada võib ka mitu võistkonda ühest koolist.

2) Uurida võistluse õppematerjale http://www.metsaselts.ee/failid/File/YPEF/2016/YPEF%20Educational%20material%202016.pdf ja koostada materjalide põhjal 10 küsimust. 2 neist peavad puudutama Euroopat, 2 küsimust Eestit ja ülejäänud 6 puhul võib ise valida, milliste riikide kohta need kokku panna. Küsimused tuleb saata hiljemalt 15. veebruarilaadressile ypefeesti@gmail.com. Meeles tuleb pidada, et küsimused peavad olema koostatud inglise keeles ja lisama peab ka õige vastuse.

3) 29. märtsil toimub traditsiooniks saanud veebiviktoriin www.metsainfo.ee lehel 50 küsimusega, kus igal küsimusel 4 vastust ja üks neist õige. Viktoriin on sel aastal taas inglise keeles! 15 edukaimat võistkonda pääsevad Eesti lõppvõistlusele.

4) 16. – 17. mail toimub Luual finaal, kus tuleb panna proovile teadmised õppematerjalidest, oskused metsandusest ja võistkonnaga esitleda postrit. Eesti finaali võitja osaleb rahvusvahelisel lõppvõistlusel Lätis.

Kokku võtab võistlusest igal aastal osa üle 10 000 noore enam kui 10 riigist. Sel aastal osalevad riigid: Tšehhi, Eesti, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Läti, Leedu, Poola,  Portugal, Rumeenia, Ukraina ja Moldova.

Lisainfo:
Kristi Parro
MTÜ Eesti Metsaselts
ypefeesti@gmail.com
www.metsainfo.ee
Mob. 5646 6479