3. okt 2016

Kas kogu kooli öökool on ulme? Ei. Teadlikult ja teaduslikult läbi proovitud. Toimis!

29.-30.sept. toimus ülekooliline öökool, sest meie kool osales Teadlaste Öö Festivalil.

Neljapäeva hommikul koolipäeva ei toimunud. Tulime kooli õhtul kella 5ks. Koolipäev algas kell 17.00 ülekoolilise kogunemisega, kus direktor Tõnu Valdma avas meie kooli teadusöö. Avamise järel tutvustas õpetaja Cornelia Kerm, kuidas teha teadusplakatit ning seejärel jagati õpetussõnu ja pabereid ning umbes 4-5 liikmelistes rühmades said kõik õpilased kujutada teadust kunstiliselt.
Mõned plakatite tegemised:
Kui plakatid valmis ja vaatamiseks üleval, siis 1.-4.klass läks vaatama MTÜ Noorte Vägi teadusteatrit. 
Samal ajal osalesid 5.-6.klass Kolga Muuseumi mõisaprogrammis ja 7.-9.klassil oli külas meie kooli vilistlane Helike Lõhelaid. 
Helike töötab teadurina TTÜ Keemiainstituudis ning teadusööl tuli ta meie kooli tutvustama oma kunagisi õpinguid ja eriala ning praegust ametit. Helike rääkis oma igapäevatööst - valkude toimimisest ja mõjust. Ta rääkis katsetest korallidega. Korallid kuuluvad loomariiki. Helike näitas meile lahustunud valke ja DNAd. Koos viidi läbi ka üks katse - õpilased pidid minema koolimaja erinevatesse kohtadesse, 1 min jooksul proovialust lahti hoidma, siis kaan peale panema ja tema kätte viima. Proovialusele tuli markeriga kirjutada ruumi/koha nimetus, kust proov võeti. Proove võeti kuuest ruumist. Ta lubas neid laboris analüüsida, et teada saada, kui palju ja milliseid baktereid meil koolis leidub. Kohtumise lõpetas üllatusmunade topsikutesse peitu pandud küsimused bakterite kohta, millele Helike vastas. Oli suurepärane ja hariv loeng!
Lisan siinkohal ka saabunud bakteritega pildi (täna on 6.okt.):
Seejärel jätkusid klassidel oma klassiga tegevused, osad rühmad liikusid muuseumisse, mõned loodusrajale. Ka vanemad, 5.-9.kl. õpilased vaatasid teadusteatrit.
5.-6.klass katsetas vahepeal helkuri tööd ja nähtavust ning viimasena käisid mõisaekskursioonil taskulambi valgel 7.-9.klass.
Kooli tagasi jõudes oli kõikidel võimalus valida erinevate ulmefilmide vahel, mida vaadata. Ja saabuski öö, öö koolis...

Uus hommik, uus päev! Reede, 30.sept. ÕPETAJATE PÄEV
9.klassi noored koos 8.klassi abilistega on ette valmistanud põnevad teadustöötoad.
Äratus trummipõrina saatel kell 7.30 ja kell 8 toimus võimlas hommikuvõimlemine.
Ja peale hommikuputru ja koristust algasidki klassidele teadustöötoad. Hommikul toimus ka uute õpetajatega väike kogunemine.
Kunstiklassis tegid 2., 3. ja 7.klass õpetaja Marguse ja Joonasega hologrammi ja hõljukit; ajalooklassis tegid õpetajad Carmen ja Kertu 5., 8., 3. ja 1.klassiga 3D-prille ja vaatasid projektoritööd; eesti keele klassis toimus õpetajate Henry ja Kristjani juhendamisel kartulipatareitöötuba 2., 6. ja 4.klassile; inglise keele klassis õppisid 1., 2. ja 3.klass õpetajate Markkuse ja Arminiga salakirja; matemaatikaklassis tegid õpetajad Gustav ja Sven 4., 5.,, 8. ja 7.klassiga katseid erinevate lahustega; käsitööklassis juhendasid õpetajad Andreas, Raul ja Heliise 6., 1., 5. ja 8.klassi koogikeemias ning loodusainete klassis olid õpetajad Karmen ja Elisabet, kes 7., 4. ja 6.klassiga eraldasin DNAd. Olid põnevad ja praktilised tunnid.
Kogu teadusnädala oli üleval koridoris ka suur mõistekaart, mida sai seinal kogu aeg täiendada. 

SUUR, SUUR TÄNU teadusnädala koordinaatorile, õpetaja Laura Pürjemale ja kõikidele abilistele, kes kõik vähemal või suuremal määral olid nõu ja jõuga abiks, sest see oli suur meeskonnatöö! Aitäh igale osalejale!

Huvijuhi, õp.Ene tehtud fotod on SIIN.
Algklasside, õp.Marge tehtud fotod on SIIN. 

Teadusplakatid on kokku toodud siia videosse: