22. okt 2012

Noortekonverents "Lahe koolipäev"

Kas Sinul tuleb ka tuleviku peale mõeldes selline ärev tunne kõhtu? Kas Sa tahad midagi oma elus saavutada, kuid Sa pole veel päris kindel mis see on? Või Sa oled täiesti kindel, aga ei tea, kuidas tippu jõuda? Mõnes mõttes tundub, et aega on tähtsate otsuste tegemisega, teisalt tundub, et teised ümberringi juba tegutsevad. Kes on läinud maailma avastama, kes on juba leidnud oma erilise ande ja kes teab täpselt, mida ta õppida tahab minna ning kus töötada soovib. Aga kuidas on lood Sinuga? Äkki on Sul veel aega mõelda oma tuleviku üle? Aga võib-olla on just praegu viimane aeg tegutseda? Kuid kes aitaks need mõtted selgemaks mõelda?

Kutsume Sind osa saama enneolematust konverentsist, kus head mõtted saavad tegudeks! Nimelt tahame kinkida Sulle Lahedaima Koolipäeva!

Tegu ei ole lihtsalt konverentsiga, kus ühed räägivad ja teised kuulavad, vaid millegi enamaga...
Vaata eelmise kolme aasta emotsioone siit:

Juba üheksandat aastat toimuval konverentsil, alateemaga “Viimane aeg?!”, on Sul erakordne võimalus olla osa vägevast päevast täis viimase peal muusikat, suuri tegijaid ja enneolematut lavastust. Saad tutvuda üle Eesti kokku tulnud pea tuhande õpilasega ning saada värskeid ideid Eesti tipptegijatelt, kes kõik 20. novembril, sedapuhku Tallinnas Ooperiteater Estonias lavale astuvad.

Meie eesmärk on alati olnud pakkuda konverentsi igale noorele Kihnust Setumaani. Et kõik Eestimaa õpilased jõuaks konverentsile, stardivad Tallinna poole konverentsipäeval terve hulk busse ja isegi rong. Olgem ausad, nii vahvaid asju ei saa tasuta teha, kuid on mitmeid viise, kuidas leida piletisumma 29 eurot (+km). Kusjuures, peale transpordi sisaldab hind lõunat, kohvipause, konverentsi materjale jpm.  Seega on kohtade arv piiratud ja tuleb end kiiresti konverentsile registreerida, et mitte sellest kõigest ilma jääda.

Millest me sel aastal räägime?
Sinuga tulevad vestlema inimesed, kes on tegutsenud ja saavutanud. Seda läbi võitude ja kaotuste. Nad räägivad ausalt oma vigadest ja hetkedest, mil nad ei teadnud, kuidas edasi minna. Nad tuletavad meelde oma kooliaega ja neid raskusi, millega ka nemad on silmitsi seisnud. Eelkõige räägivad nad sellest, kuidas aega enda kasuks pöörata, ükskõik kus Sa ka ei oleks.

Kes meile esinevad?
Naer on vast kõige parem asi maailmas. Andy Valvur on sellest oma ameti teinud. Ta on elanud nii Euroopas, Jaapanis kui ka Ameerikas, kuid praeguseks töötab ta Saksamaal. Noorena valis Andy ameti, mis on viinud teda esinema üle maailma ning ta on naerma ajanud tuhandeid inimesi. Oma reisidest, fantastiliset inimesest elueel ja kirevast minevikust jutustab ta põnevaid lugusid unustamata meid ka kõht kõveras naerma ajada.

Allar Jõks oli õiguskantslerina aastaid Eesti põhiseaduse kaitsja. Nüüd töötab ta ühes riigi tippadvokaadibüroos. Üles kasvas ta aga ühes väikeses kohas. Kuidas pöörata valikud väikekohas enda kasuks ja oma eesmärgi suunas redelit pidi üles ronida  – seda kõike jagab Allar meiega.  

Karin Sepp on nii paljude stereotüüpide lõhkuja, et alles ei jää ühtki müüri. Ta on noor ja kena naine, kes pealinna säravate tulede asemel on valinud elu maal, põldude vahel ja … lehmapidajana! Lisaks loomapidamisele veab Karin ka kohalikku näiteringi, peab kohviku avamise plaani ja selgel päeval käib deltaplaaniga lendamas. Vot nii äge võib olla elu maal! Karin õpetab meile nägema elu ja võimalusi igal pool ning võtma iga päeva igast minutist maksimumi!

Mart Sander on tõeline pealinna täht! Ta esineb lavalaudadel, juhib telesaateid, peab kunstigaleriid ja lavastab näidendeid. Tema tohutud teadmised muusika- ja teatrimaailmast panevad ahhetama televaatajaid ja isegi ta enda sõpru. Mart jagab Lahedal Koolipäeval meiega mõtteid oma pealinna elust, säravatest lavahetkedest, kaasstaaridest ja rasketest aegadest ning valedest otsustest. Ehk siis kogu karusellist, mis ühe tuntud inimese elu pöörlema paneb!

Jaanus Rohumaa on lavastaja ja näitleja, kuid vast kõige suurem vastutus langeb tema õlule seoses vabariigi aastapäeva korraldamisega. Just Jaanus juhib Eesti suurima sünnipäeva korraldamist tuleval aastal! Ta hoolitseb nii vabariigi 95. sünnipäeva kui ka 100. juubeliaasta pidustuste suurejoonelisuse eest. 95. aastapäeva fookuses on noored ja lapsed  ja seega on Jaanus just õige inimene rääkima noortega suurest vastutusest, pingelisest töögraafikust ja tähtsatest hetkedest. Jaanus esines meie konverentsil ka mõned aastad tagasi ja osalejate sõnul oli see üks parimaid etteasteid, mille tunnistajaks nad on olnud.

Risto Joost on oma vanuse kohta juba muusikamaailmas palju korda saatnud. Vaid 32-aastasena on ta dirigeerinud mitmeid maailma tipporkestreid, see on au, mis langeb osaks väga vähestele nii noortele dirigentidele. Töö on viinud teda esinema üle maailma, veel hiljuti saabus ta tagasi Aasiast Macaust. Risto räägib meiega karjääri tegemisest noorena, raskustest muusikamaailmas ja enesetõestamisest valdkonnas, kus valdavalt tegutsevad vanemad ja kogenumad.

Tõnis Mäe laulud on vast iga eestlase südames erilisel kohal. Need sütitavad meis isamaalisust ja tekitavad ühtsustunnet. Tema looming on mänginud olulist rolli Eesti riigi kõige pingelisematel ja tähtsamatel hetkedel. Noortekonverentsil räägib Tõnis meiega oma loomingust, eestlusest ja enda elu kõige tähtsamatest momentidest, millest on alguse saanud tema tuntuimad ja eestlasele hingelähedasemad laulud.

Kogu programmi juhib taaskord Märt Treier, ajakirjanik ja meediainimene, kelle ausate ja otsekoheste küsimuste käest ei pääse ükski meie esineja.

Transpordi eest hoolitseme meie.
Tallinnasse kohale saamise pärast pole Sul vaja muretseda, sest 20. novembri hommikul stardivad Eesti erinevatest nurkadest konverentsile bussid, mis korjavad kõik soovijad peale. Täpsem info Lahedale Koolipäevale toovate ja tagasi koju viivate busside aegade kohta on koduleheküljel veebiaadressil www.noortekonverents.ee. Hoia pilk peal!

Kui nüüd oled jõudnud otsusele, et Sa kindlasti konverentsile tulla tahad, jagame sulle nippe, kuidas seda kõige säästvam oleks teha:
A: Otsi üles oma kooli direktor või huvijuht. Me räägime iga päev direktorite ja huvijuhtidega, et nad võimaldaks kõige vahvamatel noortel konverentsile tulla, kuid on ka neid, kes ilma noortepoolse initsiatiivita pileteid ei osta. Nii et mine ja proovi!
B: Kui see läbi ei läinud, siis tasub proovida ka kohalikust valla- või linnavalitsusest. Ka nemad suhtuvad väga positiivselt noorte enda algatusse. Ja mis peamine, nad ei hammusta:)
C: Räägi oma vanematega nii kaua, kuni nad on nõus sulle noortekonverentsi pääsme ostma. Pilet on ju sel aastal vaid 29 (+km) eurot, aga konverents veelgi vahvam ja suurejoonelisem kui möödunud aastatel.
D: Kui oled siiamaani ikka veel pääsmeta, siis on veel paar võimalust. Korraldame konkursi „Hea eeskuju”, kuhu ootame osalema kõiki noori, kes on millegi heaga hakkama saanud. Esita sõpru-tuttavaid, õdesid-vendi kandidaadiks meie kodulehel www.noortekonverents.ee ja kui loosiõnn Sulle naeratab, siis on Sul võimalus võita tasuta pääse noortekonverentsile.
E: Viimane võimalus on vast kõige ekstreemsem. Kui muud üle ei jää, tuleb kasutusele võtta oma säästetud raha. Seda muidugi eeldusel, et oled säästmisega enne tegelenud:)

Järgmiseks registreeri end noortekonverentsi kodulehel www.noortekonverents.ee

Enne registreerimist uuri kodulehelt välja, millise bussiga Sul konverentsi paika kõige mugavam sõita on. 
Kui vaim on valmis ja samm minekualdis, siis kohtume noortekonverentsil Lahe Koolipäev 2012!

Ootame Sind!
Noortekonverents Lahe Koolipäev 2012 meeskond