22. veebr 2011

"Tere, kevad!"

Taas algab loodushariduslik ettevõtmine "Tere, Kevad!". Juba 15 aastat oleme kutsunud lapsi koos õpetajate ja vanematega loodusesse kevadet otsima ja leidma ning oma tegemisi teistega jagama. Nii ka sellel aastal. Osalema on oodatud koolide 1. - 9. klasside õpilased ning lasteaedade vanemate rühmade lapsed koos õpetajatega. Projekti tegevused algavad 1. märtsil ja kestavad mai keskpaigani.

"Tere, Kevad!" eesmärgiks on lähendada lapsi loodusele ning õpetada neid ja ka nende vanemaid märkama looduses toimuvaid muutusi. Kevade otsimise käigus õpivad lapsed tundma mitmeid looma- ja taimeliike: vaadeldakse 35 Eestis laialt levinud looma- ja taimeliigi ilmumist kevadisse loodusesse. Kevadekuulutajateks on valitud esimesena õitsema hakkavad taimed (nt. sinilill, paiseleht, ülane, võilill, maikelluke), saabuvad
rändlinnud (nt. põldlõoke, kuldnokk, valge-toonekurg, suitsupääsuke, kägu), esimestena ärkavad liblikad (koerliblikas ja lapsuliblikas) ja kahepaiksed (rohukonn), esimesed seened (karikseen ja kevadkogrits).

Lapsed panevad kirja nende ilmumise kuupäeva – lindude laul, taimede õitsema hakkamine – ning sisestavad selle projekti kodulehel asuva lihtsa vormi kaudu andmebaasi. Seda, millised kevadekuulutajad Eestimaa
eri paikadesse ilmunud on ehk kui kaugele kevad Eestis arenenud on, saavad tabelite ja animeeritud kaartide kujul veebis jälgida nii osalejad kui ka kõik teised huvilised.

Projekti veebis on eestikeelsed kirjeldused ja pildid kõigi vaadeldavate taime-ja loomaliikide kohta, eelmiste aastate tulemused ja mitmeid lisamaterjale.

Lisaks vahetutele loodusvaatlustele sisaldab "Tere, Kevad!" ka mitmeid teemakohaseid lisategevusi: toimub piltide joonistamine kevadekuulutajatest, luuletuste kirjutamine ning kevadfotode konkurss. Jätkub ka väga populaarne loodusteemaline viktoriin kahes vanuserühmas, kus lapsed on nii küsijate kui ka vastajate rollis.

10.-12. juunini toimub tublimatele kevadeotsijatele suvelaager. Kuigi me tahaksime laagrisse kutsuda kõik osalejaid, on kohti paraku vaid 30 ja nii pääsevad laagrisse kümne kõige-kõige tublima grupi esindajad.
Suvelaagri eesmärk on looduse lähem tundmaõppimine oma ala asjatundjate juhendamisel.

"Tere, Kevad!" toimub juba kuueteistkümnendat aastat ning on olnud laste hulgas väga populaarne. Eelmisel aastal avastasid kevadet kokku üle 7000 lapse enam kui 240 koolist ja lasteaiast. Arvukat osalust ootame ka
seekord. Loodushariduslik ettevõtmine "Tere, Kevad!" 2011 saab teoks Tiigrihüppe Sihtasutuse ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel, korraldavad Studio Viridis Loodusharidus ja Tartu Keskkonnahariduse Keskus.

Projekti tegevused algavad 1. märtsil ja kestavad mai keskpaigani. Osalemiseks registreerumine on alanud ja see toimub projekti veebilehel http://tere.kevad.edu.ee/ (Registreerimine). Palume õpetajatel osalevad
grupid registreerida veebruari lõpuks.

Lisainfo:
http://tere.kevad.edu.ee/
E-post: https://webmail.edu.ee/squirrel/src/compose.php?send_to=kevad.org%40irc.ee
Viktor Muuli - 517 7697

Kohtumiseni Kevades!