6. sept 2011

Raadile kerkib Muuseum Üheks Päevaks

Eesti Rahva Muuseumi  Raadi mõisapargis (Narva mnt 177, Tartu) sünnib 18. septembril kell  12–16 uus muuseum – Muuseum Üheks  Päevaks.  Kõik, kes on  tegelenud kogumise ja kollektsioneerimisega või kellel leidub kodus mõni põneva looga ese, on oodatud seda Raadile eksponeerima ning selliselt neli tundi töötava muuseumi kujundamises kaasa lööma.

Maailm on täis lugusid ja lugudega seotud esemeid. Olgu nendeks aastate jooksul kogutud kollektsioonid, reisilt kaasa toodud mälestusesemed, perekondlikud reliikviad, esimene  jalgratas või uusim mobiiltelefon, mis on teile tähenduslikuks saanud.  Eesti Rahva Muuseum kutsub üles näitama ühepäevasel väljapanekul  olulisi
esemeid ja jutustama nende lugusid – mida olete kogunud või miks on mingi ese teile, teie perele või sõpradele tähtsaks saanud.

Ainukordses muuseumis toimub ka kultuuriprogramm, kus esinevad vanu instrumente armastavad muusikud.  Vaiko Epliku pillikogu kõlavärve võib kuulda kõigil tema plaatidel; väga pikka aega on Tõnis Mäe saatjaks olnud J. Hermann – üle 90-aastane pianiino. Muusikat leiab aga ootamatutestki paikadest – nii paneb Peeter Rebane Eesti Rahva Muuseumi vaibad laulma.

ERMi töötajatelt saab küsida nõu, kuidas hoida esemeid nii, et need ka üle aastate säiliksid. Samuti tutvustame viimase aasta jooksul muuseumisse saadetud lugusid. Avaneb erinäitus muuseumi isikukogudest.  Söögi eest hoolitsevad kirega toiduvalmistajad.

Üritusele ootame panustama kõiki, kes soovivad anda asjadele võimaluse enda eest kõnelda või kel on mõne eseme kaudu rääkida põnev lugu.

Eriti on oodatud osalema:
•             Kollektsionäärid: võtke kaasa ese, mis on teid kogumisele tõuganud või millel on teie jaoks oluline roll või lugu.
•             Koolid: kutsume lapsi tooma kaasa esemeid, mida nende meelest peaks muuseumis näitama.
•             Maakonnamuuseumid: mis on teie muuseumi ainulaadne eksponaat?

Lisainfo ja eelregistreerimine:
•             Koolidele, üksikosalejatele:  Jaanika Jaanits (jaanika.jaanits@erm.ee, tel 7350428)
•             Kogujatele: Ülle Jäe (https://webmail.edu.ee/squirrel/src/compose.php?send_to=ulle.jae%40erm.ee, tel 7350407)
•             Maakonnamuuseumid: Eva-Kaia Vabamäe (https://webmail.edu.ee/squirrel/src/compose.php?send_to=eva-kaia.vabamae%40erm.ee , tel 7311455)

Lugupidamisega
Reimo Rehkli
Eesti Rahva Muuseumi kommunikatsioonijuht
Tel. 7 350 448
Mob. 5647 7603