15. mai 2012

Rahvusraamatukogus muuseumiööl

Rahvusraamatukogu avab muuseumiööl hoidlad ja näitab filmi "Tallinn pimeduses"

Muuseumiööl, 19. mail korraldab Rahvusraamatukogu ekskursioone hoidlatesse ja lugemissaalidesse ning näitab filmi, mille üheks võttepaigaks oli raamatukogu hoone.

Muuseumiöö kannab seekord motot "Öös on kino". Suures konverentsisaalis näidatakse rezissöör Ilkka Järvilaturi musta huumoriga vürtsitatud põnevikku "Tallinn pimeduses", mille üks keskseid võttekohti oli Rahvusraamatukogu hoone. Filmis asub siin Eesti Pank, kuhu saabuvad Eesti kullavarud. Filmis teevad kaasa Ivo Uukkivi, Tõnu Kark, Jüri Järvet, Jaan Tätte jt. tuntud näitlejad. Linastuse eel toimub kohtumine osalistega.

Huvilistel on võimalus giidi juhendamisel tutvuda raamatukogu lugemissaalidega ning tavaliselt lugejate eest varjatud hoidlatega. Toimuvad ekskursioonid (vt. kava), millele palume registreerida 18. maini e-posti aadressil info@nlib.ee 

8. korruse kunstisaalis viiakse külastajad ka nende riiulite vahele, kuhu nad tavaliselt ei pääse. Saalis on välja pandud valik Eesti filmiplakateist. Muusikasaalis selgub, kuidas hoitakse ja kuulatakse heliplaate, samuti leiab siit Eesti filmiklassika videod ja DVDd, mida saab kohapeal vaadata.

Muuseumiöö ajal on Rahvusraamatukogus avatud seitse näitust. Harulduste kogu näitusesaali ekspositsiooni "Eesti köitemärgised 1840-1940" tutvustab näituse koostaja Indrek Oper.  Olümpianäitus "Esimest korda Londonis!" peanäitusesaalis ja fuajeegaleriis annab ülevaate olümpia ajaloost, Eesti sportlastest olümpial ja Londonist kui olümpialinnast. Muuseumiööle kaasa võetud lapsed saavad siin joonistada olümpiateemalisi pilte ja osaleda joonistusvõistlusel "Pilt olümpiaraamatusse".

Töötavad kohvik ja raamatupoed. Muuseumiöölistele on maja avatud kuni 23.00.

Lähem teave:
Marika Kuldkepp ja Mari Orro, avalike suhete osakond, tel.630 7524, 630 7271

Lisatud muuseumiöö kava.

MUUSEUMIÖÖ KAVA
FILM
19.15-21.15 linastub suures konverentsisaalis nostalgiahõnguline musta huumoriga vürtsitatud põnevik "Tallinn pimeduses" (1993), mis viib vaataja 1991. aastasse, kui taasiseseisvunud Eestile tagastatakse kullavarud (triljon krooni), mille maffia otsustab röövida. Filmile eelneb kohtumine tegijatega ning on võimalus näha "ehtsat" kullakangi.

EKSKURSIOONID
18.00 ja 21.30 toimuvad eestikeelsed ekskursioonid lugemissaalides. Giidi juhendamisel saab teha ringkäigu raamatukogu lugemisalas, tutvuda lugemissaalide ja neis peituvate aaretega. Põhjalik ja pikem tutvustus tehakse 8. korruse muusika- ja kunstisaalis.
19.00, 20.00 ja 21.00 toimuvad eestikeelsed ekskursioonid hoidlates. Põnevad ekskursioonid raamatukogu kulissidetagusesse maailma, mis lugejale jääb tavaliselt suletuks.

Kuna kohtade arv ekskursioonidel on piiratud, palume hoidlate ja lugemisala külastamiseks eelnevalt registreeruda e-posti aadressil info@lib.ee või tel. 630 7524 hiljemalt 18. maiks.
Ekskursioonid algavad infoleti juurest.

NÄITUSED
19.30, 20.30, 22.00 toimub harulduste kogu näitusesaalis näituse "Eesti köitemärgised 1840-1940" tutvustus, kus lisaks saab vaadata filme raamatute köitmisest ja restaureerimisest ning välja on pandud raamatuköitjate töövahendid, mis kasutusel tänapäevalgi.
18.00-23.00 on fuajees näitus "Esimest korda Londonis", kus lapsed saavad osaleda Eesti Spordimuuseumi korraldatud joonistusvõistlusel olümpiateemalisi pilte joonistades.
19.00-23.00 on 6. korruse galeriis plakatinäitus "Ümbermaailmareis Neeme Järviga" ja 6. korruse näitusesaalis Eva Jänese maalinäitus "Ilus Hellas. Teema variatsioonidega"
19.00-23.00 fuajees liftide ees näitus "Nukumaja kohvris"

Muuseumiööl on avatud kohvik ja raamatupoed.

Maja on avatud külastajatele kuni kella 23.00. Lugejaid teenindatakse kella 19.00. Lugemissaalidesse pääseb giidi saatel (vaba juurdepääs on ainult 8. korruse kunsti- ja muusikasaali alates kella 19.00).

Olete oodatud!