19. sept 2015

6.-8.klass pärandivaderitena Iisakal

September - pärandivaderite kuu. Üle-euroopaliselt tähistatakse muinsuskaitsenädalat. Vaata ka: http://www.muinas.ee/euroopa-muinsuskaitsepaevad-2015/parandivaderid
Kolga Kool osaleb pilootprojektis: "Pärandivaderid: koolinoored kultuuripärandit hoidmas".

Neljapäeval, 17.sept. külastasid 6.-8.klassi õpilased Iisaka talu Uuri külas.
Kohale tuldi nii autode kui jalgratastega. Projektipäeva avasõnad ja tervituse ütles õp. Helen. 
Seejärel esines arheoloog Gurly Vedru, kes rääkis Kahala järve ümbruse tähtsusest ja elust selles paigas aastatuhandeid tagasi. Kuna ilm oli soe, kuid sombune, siis vihma tibutamise eest mahutasime end telgikatuse alla. 
Seejärel rääkis perenaine Mare järve ääres olevast hiiemetsast, hiiepuudest, kalmetest ja paikadest ning loodusega kooskõlas elamisest vanasti ja nüüd. Sidusime meiegi oma soovid puule.
Järgnevalt jagas õp. Helen meid kolme rühma, tutvumaks vana aja tööde ja tegemistega. Rühmad jagunesid ja liikusid kolme koha vahet, nii et iga rühm sai igast tööst osa. 1) puhastati kadastikku karjamaaks, millest omakorda saadi roikad aia tarbeks; 2) ehitati roigasaeda ja 3) laoti kiviaeda.
Kadakaroigaste tegemisega kaasnes väiksemate okste põletamine. Rühma juhendas vanaperemees Väino. Paljud õpilased said maitsta kadakamarju.
Roikad toodi aia tarbeks. Peremees Priidu juhendamisel sai näha, kui õhuke kiht on maapinnast pehme mätas ja muld ning kui kiiresti tuleb vastu paas ja kuidas siis selle peale ehitada aed. Kinnitati aiapostid maasse, keerutati "kaheksad" kinnituseks ja postide vahele sätiti roikad. 
Kiviaia ehitusel sai esimene rühm kivid eest ja ladus perenaise juhendamisel aia põhja.
Järgmised kaks rühma jätkasid eelnevate tööd ja kena jupp kiviaeda sai püsti. Kiviaia tegemise lisaboonuseks oli toredate kivististe leidmine.
Talgupäevale kohaselt ka söödi väljas, talgupaigas. Peale töö tegemist maitses hea kooli hernesupp, magustoiduks kohuke.
Peale lõunasööki taaskord külaline - Ave Paulus Lahemaa koostöökogu kultuuripärandi spetsialist taaskord Lahemaast ja Kahala järve piirkonnast.
Seejärel oli plaanis järve äärde minemine ja hiiemetsa koristamine. Hiiemets on looduslik pühapaik. Järve kohta vaata lisa SIIT.
Lisaks koristustööle sai järve ääres nautida ka kaunist sügisloodust.
Prügi oli ka kahjuks, vist kolm kotitäit sai kokku kogutud ja ära toodud. Maja juurde tagasi jõudes tänasime lahket pererahvast ja tublisid osalejaid talgupäeval pärandivaderite projektis. Oli tore sügispäev looduses, päikegi rõõmustas ja lugesime päeva kordaläinuks. Aitäh õpetajad Helen ja Melika!