22. veebr 2019

Mälumängu IV vooru küsimused vihjetega + koondtabel


  1. Leia loetelust eestikeelsed eurolaulud.
“Muretut meelt ja südamekuld”, “Muretut meelt ja südametuld”, “Nagu merelaine”, “Meremüha”, “Pärlipüüdja”, “Kaelakee hääl”, „Ikka mere poole”, “Sinna, väljade vahele”, “Keelatud maa”, “Mere lapsed”, “Rändajad”, “Et uus saaks alguse”, “Kuula”

  1. Mis ühendab järgmisi nimetusi: Kristallid, Kogudus, Mikronid, Optimistid, Rütmikud, Andromeeda, Lüürikud, Toomapojad, Virmalised, Väntorel?
Need on maiustuste nimed; Need on ansamblite nimed; Need on väikeplaneetide nimed; Need on kirjanike hüüdnimed.

  1. Igal aastal jagatakse ohtralt preemiaid igasuguste tulemuste eest. Kes sai Välisministeeriumi kultuuripreemia aastal 2018?
Vihje nr 1: Programmiga „(R)estart Reality”. Turnee jõudis 11 Euroopa pealinna: Brüssel, Rooma, Berliin, Helsingi, Kopenhaagen, Pariis, London, Vilnius, Riia, Viin ja Budapest. Üks tema töödest “Seal ta ongi see Vargamäe” (https://noar.eu/et/kunst/there-it-is-this-vargamae/)

  1. Puukoristaja on meie lindudest üsna tavaline, kuid tal on üks eriline omadus, mida teistel Eestis olevatel lindudel pole. Millega on tegu?
Puukoristajal on kõige pikem nokk ja kõige pikemad küüned.
Puukoristajal on võime pea alaspidi puul allapoole ronida.
Puukoristaja lend on enamasti lühimaaline ja lainjas.
Puukoristaja koristab puult kõik sealsed putukad.

  1. EV100 filmiprogrammi raames linastub veebruaris 30.01.1878 sündinud kirjaniku teose põhjal kauaoodatud mängufilm. Kes on see kirjanik ja mis on teose nimi?
Vihje 1: See kirjanik on olnud seotud näiteks järgmiste kohtadega: Kadriorg, Kõrvemaa Koitjärve, Sotšis Punase Lageda küla.
Vihje 2: Tema ausammas asub Viru keskuse ja Estonia teatri vahel ning teos oli viieosaline.

  1. Rändur Hendrik Relve kirjeldas oma Tulemaa-reisi, kus kõik oli imeline: haruldased loomad ja taimed. Sealne giid jättis kõige haruldasema paiga matka lõppu, öeldes, et Lõuna-Ameerikas on see vaid Tulemaal ja seda tullakse imetlema tuhandete kilomeetrite tagant. Aga siis imestas giid, et “ime” eestlasi ükskõikseks jättis. Millist Eestis tavalist “loodusimet” imetletakse Lõuna-Ameerika lõunatipus?
                Seal olid nõiaallikad.
Seal õitsesid sinililled ja karikakrad kõrvuti.
Seal oli raba.
Seal olid metskitsed ja metssead sõbralikult aasal rohtu söömas.
Seal oli ülijärsk paekivikalju.
Seal oli rüsijää.

  1. Eesti Kaitsevägi sai uue juhataja 2018. aasta detsembris. Kelle?
                Vihjed: Martin Herem, Riho Terras, Ants Laaneots

  1. See veebruarikuu kuupäev on oluline mitmes mõttes. Sel päeval suri Paju lahingus raskelt haavata saanud Vabadussõja kangelane Julius Kuperjanov. Sel päeval asutati Eesti NATO ühing. See päev on ka rahvusvaheline märgalade päev.

  1. Millise rahvakalendripäevana me tunneme seda päeva ning milline ajalooline sündmus Eesti riigis on sel päeval toimunud? Nimeta ka kuupäev.
                küünlapäev ja Tartu Rahu (1920) aastapäev;
luuvalupäev ja valimised Eesti Asutavasse Kogusse (1918);
talvine peetripäev ja Liivi sõda (1576) Läänemaale tunginud Vene väed vallutasid Haapsalu;
madisepäev ja kuulutati välja Eesti Vabariik (1918).