14. märts 2019

Unicorn Squadi tüdrukud ka Kolga koolis!

Väga vinge. Jumalast lahe tund!

Juba teist korda said Kolga Kooli 5. klassi tüdrukud hõisata tehnoloogiaringis. Nimelt alustas 2019. aasta märtsikuus tegevust tore liikumine tüdrukutele. Esimene tund oli sellest, kuidas teha animatsiooni ja kuidas näha veega täidetud õhupalli lõhkemist. Teises tunnis said tüdrukud jõudu katsuda kahe 40-kilose veekanistriga, nende tõstmisega Jah, see kõik oli lahe ja innustav.

Ringi eestvedajateks Kolgas on 5. klassi juhataja Terje Varul ning matemaatika ja füüsika õpetaja Jaana Laanpere. Konsultantideks ja filmile jäädvustajateks on tüdrukute kaks klassivenda Robin ja Kert.

Siit leiad lähemalt infot sellest ringist:

Mis on HK Unicorn Squad? HK Unicorn Squad’i nime taga on peidus soov äratada ja kasvatada tehnika-alast huvi tüdrukute seas läbi praktiliste ülesannete lahendamisele suunatud tundide.

Miks just tüdrukud? Tehnoloogia ja robootikaringides on liiga vähe tüdrukuid. Kui üksikud erandid välja jätta, siis on hästi kui 10 poisi kohta tuleb 1 tüdruk. See omakorda peegeldub hilisemal tööturul, kus tarkvaratootjate seas on küll neidudest analüütikuid, disainereid ja kvaliteedikontrollijaid, kuid prgrammeerijate seas jääb osalus jätkuvalt alla 10%.

Ega kõigist peagi programmeerijaid saama, tänapäeva toote- ja teenusearendus ongi erinevate distsipliinide segu. Kui see, et pendel on niivõrd poiste poole kaldu, näitab, et me teeme midagi juba alushariduses ja mõttemaailma kujunemiseks valesti ning hilisemas eas toimuvad „hackathonid“ või „naised IT-sse programmid“ seda pilti ei paranda. Head lahendust pole ka kuskilt mujalt maailmast kopeerida, sest teemast küll räägitakse, aga reaalselt kellelgi hõbekuuli ette pole näidata.

Otsustasime seetõttu katsetada tehnoloogiakooliga, mis on mõeldud vaid tüdrukutele, et paremini aru saada, kuidas nad tehnikaga seotud valdkondi tunnevad, mis neile meeldib ja mis haigutama ajab ning kui ruttu tüdinevad. Ja kas on mingi erinevus, kui ei ole tegemist segarühmaga, vaid ongi ainult tüdrukud.

HK Unicorn Squadi lehe leiad Facebookist siit: https://www.facebook.com/HKUnicornSquad/
Leiad internetiavarustest kerge vaevaga ka ajaveebilehe, youtube´i kanali jm. Otsi üles!

Fotod: õpetaja Terje.