26. märts 2012

Jutukonkurss "Hea Eesti ajalugu"

Jutukonkursi „Hea Eesti ajalugu“ tähtaega on pikendatud kuni 12. aprillini.
Kutsume kõiki (ajaloo- ja kirjandus) õpetajaid heitma pilgu oma õpilaste töödele, kuid ka oma lauasahtlisse, sest veel kuni 12. aprillini on aega esitada oma töö konkursile „Hea Eesti ajalugu“. Tänaseks on konkursile laekunud töid nii Eestist kui välisriikidest, osalejate hulgas on nelja rahvuse esindajad ning kõige nooremad
osalejad on 11-aastased.
„Eesti ajaloos on väga palju sellist, mille üle me saame uhked olla, kuid millest räägitakse liiga vähe,” ütleb konkursi peakorraldaja ja ajalooportaali Histrodamus looja Jaanus Vihand. “Osaluskonkursi eesmärk on selliste positiivsete lugude väljaotsimine, meeldetuletamine ja kirjapanemine,“ lisab ta. Vihandi sõnul on tänaseks konkursile laekunud töid väga erinevates valdkondadest Näiteks on kirjutatud lugusid Eesti erinevatest piirkondadest ja sealsetest elanikest: Saaremaast, Kuressaarest ja kurelastest, Tapast. 11-aastased Tapa Vene Gümnaasiumi õpilased on kirjutanud Admiral Pitkast ja Tapa raudteejaamast. Kirja on
pandud mälestused Eesti saatkonna blokaadist 2007.aastal Moskvas ning meenutused pioneerilaagrist Artek. Lisaks on põnevaid lugusid esimese Eesti Vabriigi aegadest, piirkondlike tööstuste ja hobiklubide tegevusest, kuid samuti mitmete huvitavate inimeste elulugusid.
Lugusid on kirjutatud nii akadeemilises, juhendile vastavas vormis, kuid on tehtud lugusid ka täiesti vabas vormis. Tööd on baseerunud nii arhiivimaterjalidel kui ka enda või teiste mälestustel. Kõik need lähenemised on täiesti sobivad ja kõik tööd lähevad konkursil arvesse.
Lugusid võib aga saata juba ka valmiskujul – lugu mängib kaardil ja ajateljel ning lugu on virtuaalselt istutatav (embedding) ka teistesse keskkondadesse. Selleks soovitame kasutada MyHistro (www.myhistro.com) keskkonda, mis võimaldab igaühel teha oma lugusid sarnaselt Histrodamusele - ehk teha oma lugu nii, et
korraga saab näidata lugude kolme dimensiooni kus, mis ja kuidas. myHistro on lihtsalt kasutatav ja see on leitav nii eesti, vene, kui ka inglise keeles.

Konkurss „Hea Eesti ajalugu“ kestab kuni 12. aprillini 2012. Konkursi juhendiga saab tutvuda http://bit.ly/AzFe7P EST, http://bit.ly/AdkA0b RUS ja http://bit.ly/w9tiot ENG.
Kõik huvilised saavad oma lugusid ja arvamusi jagada ning nende üle arutada Histrodamuse keskkonna foorumis aadressil http://www.histrodamus.ee/ , sealt leiab ka konkursi juhendi kolmes keeles. Facebookis on Histrodamus avanud leheküljed nii eesti, vene kui inglise keeles.
Konkurss korraldatakse Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fondi, Kultuuriministeeriumi ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed programmi „Ühine meediaväli ja võrdne kohtlemine“ rahastusel.

Lisainfo:
Jaanus Vihand
Telefon: +372 502 2016
E-post: jaanus@eestiajalugu.ee
skype: jaanus.vihand
www.histrodamus.ee
MTÜ Eesti Elava Ajaloo Keskus