7. nov 2010

Kaasaskantav päikeseloojang Kumus

3. september 2010 - 2. jaanuar 2011
Kuraator: Anu Purre

Noortele mõeldud programm mõtiskleb Teise maailmasõja lõpuks kodumaalt põgenikena lahkunud inimeste saatuse üle ja tutvustab võõrsil loodud eesti kunsti. Pagulus esitas meie kaasmaalastele omajagu väljakutseid nii inimlikul kui loomingulisel tasandil. Kohanemine uue keskkonnaga, sõjajärgne kiiresti muutuv kunstimaailm, mälestus või ettekujutus kodumaast. Millise jälje on jätnud need saatuse poolt esitatud väljakutsed kunstnike loomingusse, saab Kumu suures saalis näha. Sobib hästi ka gümnaasiumi ajaloo ainekavas oleva pagulaskonna teemaga. Haridusprogrammi pealkiri "Kaasaskantav päikeseloojang" pärineb Enno Halleki näitusel esindatud samanimeliselt teoselt. Sümboolselt on see kui kaasaskantav kodumaa, mille päikeseloojangud ei unune kunagi, ükskõik kuhu inimene saatuse tahtel ka elama ei satuks.

Programmi juhib spetsiaalselt noortele loodud töövihik, mis on koostatud konstruktivistlikul õppemeetodil - nii, et õpilane näitust iseseisvalt uurida saaks ja oma info ise kokku paneks. Õpetaja roll on noored vaid näitusele tuua. Ülesehituselt toetab vihik uut riiklikku kunsti ainekava, mille kolm põhilist plokki – Tea!, Mõtle! ja Loo! on ka seal esindatud. Vihiku küsimused võimaldavad näitusel mitmeid kordi ringkäike teha ja teoseid lähemalt analüüsides oma mõtetes väga sügavale minna. Seega on näituseelamus tagatud. Vihikus on olemas ka koduse töö- ja joonistuskohad. Kindlasti võimaldab paguluse teema teha koolides näitusele nii eel- kui järeltööd ja panna täidetud vihiku baasil hindeid nii kunstiõpetuse kui ajaloo tundides.

Kuigi programm võimaldab näitust külastada iseseisvalt ja teile sobival ajal, on eelregistreerimine siiski vajalik, sest siis saame teile vihikud Kumu infoletti valmis panna. Vajadusel juhatab programmi sisse ja tutvustab vihiku kasutamist Kumu hariduskuraator või tunnijuht. Soovi korral võite vihikud ka varem koos piletikleepsudega Kumust välja osta ja noored iseseisvalt neile sobival ajal muuseumi suunata. Mõlemal juhul leppige see kindlasti eraldi kokku meie assistendiga.



Palume kirjutusvahendid ise kaasa võtta. Kui need on maha jäänud, saab abi Kumu hariduskeskusest.
Programmi hind koos vihikuga 35. -

Programmidesse registreerimine:
tel 5343 9230 ja 602 6074
hariduskeskus@ekm.ee